Közlemény Megemlékezés: 1956. Október 23.

Kategória: 'Hivatalos hirdetmények', témanyitó: [DD], témanyitás ideje: 23.10.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
 1. [DD]

  [DD] Fórum elő legendája

  unnamed.jpg

  Kedves Játékosok!

  Ma van október 23., az 1956-os forradalomra emlékezünk.
  Ez alkalomból készíttetünk Nektek egy kisebb összefoglalót a forradalomról.

  1956 október 23-t írunk. Ezen a napon tört ki a magyar történelem talán legdicsőségesebb forradalma és szabadságharca. A forradalom győzött, de az akkori világ legnagyobb hatalma a szabadságharcot vérbe fojtotta.
  A nép lelke forrt, a magyarok vére forrt ezen a napon. Egy idegen hatalom, a világ leghatalmasabb hadserege pedig leverte a "pesti srácok" küzdelmét. Diákok, munkás- és paraszt fiatalok néztek farkasszemet a szovjet tankokkal, amelytől az egész világ rettegett. A forradalom előszele, a magyarok folyamatos, szervezett elnyomása, az emberi jogok eltiprása következtében folyton erősödött, majd mint egy szélvihar végigsöpört.

  A fél világot, ezen belül csaknem egész Európát romba döntő 2. világháborút követően a magyar parasztság földhöz jutott, majd a felfegyverzett szovjet katonák és az ÁVH segítségével "megkérték" őket, hogy lépjenek be az ún. "Téesz"-be. A munkásoknak pedig azt ígérték, hogy a gyár az övéké. A népnek azt ígérték, hogy "minden hatalom a dolgozó népé". Nem tartott soká, hogy az emberek rájöttek, bizony alaposan becsapták őket, hogy egy szűk "elit" réteg tartott mindent kézben és tömte zsebeit, miközben a nép dolgozott. Az értelmiségieket elnyomták, a vezető pozíciókba egyszerű, vezetésre alkalmatlan, de a sztálinista vezetéshez hű dolgozókat tettek, akik szétloptak mindent, amit csak lehetett.


  A kisiparosok nem dolgozhattak tovább, a kiskereskedőket is ellehetetlenítették. Az emberek vallásosságát elnyomni próbálták, az egyházellenesség a tetőfokára hágott, ezzel pedig még nem is értünk sor végére, lehetne folytatni padlássöpréssel, államosítással, stb....
  Hogy mit szerettek volna azok a "pesti srácok"? Hogy mit szerettek volna a forradalom hősei? A sztálinista diktatúra helyett szabadon választott, demokratikus kormányt, demokratikus államot, a többpártrendszer bevezetését, a pártarisztokrácia eltörlését. Az elnyomó szerver átalakítását, eltörlését.

  A katonai blokkból, a Varsói Szerződésből való azonnali kilépést. A munkabérek reálértékének helyreállítását és a beszolgáltatások eltörlését. Természeti kincseink, az urán, a bauxit szabad áron való értékesítését. Az ország katonai megszállásának megszüntetését. A szovjet kultúrpolitika helyett teljes vallásszabadságot, hagyományainknak megfelelő oktatást. Független sajtót.

  A forradalom november 4-én szomorú fordulatot vett, a szovjet csapatok az egy nappal korábban megkötött tűzszünet ellenére, mindenféle hadüzenet nélkül kis hazánkra törtek, és vérengzésbe kezdtek.
  1956. november 4-én 5 óra 20 perckor sugározta a Szabad Kossuth Rádió ezt a beszédet, amellyel az ország ébredt:

  A forradalom ezzel elbukott, de a hősi magyar forradalmárok küzdöttek, és megmutatták, hogy elszántsággal bármit el lehet érni, hogy a világ legrettegettebb hadserege ellen, a vörös hadsereg ellen is lehet eredményesen harcolni.
  Talán még élnek családtagjaitok, akik emlékeznek az alábbi rádióadásra, amely 1956. november 7-én a dunaújvárosi rádióban hangzott el, ami a Nyugatnak szólt, ami reménykedve a szabad világhoz szólt:

  A művelt, szabad Nyugat azonban néma marad, hazánkat, a hősöket, a forradalmat magára hagyták. Kádár Jánost moszkvai barátai (elvtársai) hatalomra segítették, "uralkodása" 38 évig tartott. Több száz forradalmárt a meghirdetett amnesztia ellen kivégeztetett, megszabadult ellenségeitől, köztük Nagy Imrétől is, akit 1958. június 16-án Maléter Pállal és Gimes Miklóssal együtt a budapesti Gyűjtőfogház udvarán kivégeztek.

  Rövid összefoglalásomat pedig Füst Milán költő és író idézetével zárom:
  A Bigpoint csapata kíván minden játékosnak békés megemlékezést!

  Moonlight (Rising Cities)
   

Az oldal megosztása